Winnica Kraków

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich dań.

Wino Polska

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

wino w kartonowych boksach

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara zasada mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.